Dioptrijska in sončna očala Della Spina

Še več o optiki Della Spina in preizkušanje novih modelov očal
O optiki Della Spina sem že pisala, ampak si zaslužijo še eno objavo, saj mi je še vedno fascinantno, kako ugodno lahko pri njih dobiš očala. Sama sem začela očala nositi v 8. ali 9. razredu in se še spomnim, koliko je bilo potrebno plačati takrat, samo stekla so prišla po 200€ ali več (stekla je bilo potrebno tanjšati, ker imam večjo dioptrijo), potem pa še okvirji in določene posebnice glede premazov in je hitro prišlo do 300€+. Pri Della Spini pa dobiš očala za 99€ (do dioptrije -4,50 - kar je za moje pojme odlično - sama imam ravno na meji) oziroma 149€ za večje dioptrije. Tisti, ki nosite očala, veste, da je ta cena zelo ugodna. Mojo prvo objavo o očalih in postopek naročanja lahko preberete v tej objavi.

Še več o optiki Della Spina in preizkušanje novih modelov očal
Še več o optiki Della Spina in preizkušanje novih modelov očal
Modeli
Meni so se moja najljubša očala (model Sydney) zlomila med čiščenjem, najverjetneje je bila kriva temperaturna sprememba, možno pa tudi, da sem kriva sama, saj na očala nisem ravno pazila. Pri Della Spini so mi ponudili, da spet testiram tri modele in tokrat sem izbrala Aberdeen, Bilbao Small in še en model Valencia očal. Izbirala sem glede na to, kaj se mi je zdelo, da mi paše glede na prejšnje. Bilbao Small sem vzela, ker mi je navaden Bilbao model prevelik (nisem ga še uspela nesti direktno v optiko, da mi popravijo). Še en Valencia model sem vzela, ker že imam enega navadnega črnega in se mi zdi, da mi pristaja na obraz. Aberdeen pa se mi je zdel takšen klasičen, ampak malo tanjši okvir.

Še več o optiki Della Spina in preizkušanje novih modelov očal
Okvirji Valencia

Najprej sem se navdušila nad novim Valencia modelom. Okvirji so mi bili že znani, ampak mi je bil vzorec zanimiv, je malo drugačen in pritegne. Nekaj tednov kasneje pa sem se nekako navadila na model Aberdeen, ki ima malo tanjše okvirje. Tudi ročke so tanjše in opažam, da me pri teh ne bolijo ušesa, ko nosim masko več ur (kar sem opazila pri modelu Valencia, saj so ročke debelejše). 

Še več o optiki Della Spina in preizkušanje novih modelov očal
Okvirji Aberdeen

Vsi trije okvirji so bolj klasični, nisem ravno eksperimentirala z nenavadnimi, kot bi bili kakšni okrogli ali cat-eye, ker mi po mojem mnenju ne bi pristajali. Drugače pa Della Spina ponuja ogromno različnih modelov, barv in vzorcev (od ovalnih, okroglih, kvadratastih, cat-eye, do tankih in debelejših okvirjev).

Še več o optiki Della Spina in preizkušanje novih modelov očal
Okvirji Bilbao Small

Informacije o lečah in o filtru proti modri svetlobi
Vsa očala imajo antirefleksni sloj, več plasti premaza proti praskam in hidrofobni sloj in dodatno še UV-400 zaščito (povzeto po dellaspina.si). Vprašanje, ki ga dobim velikokrat je, ali imajo očala Della Spina blue light filter in odgovor je, da ga nimajo. Prilepim kar odgovor iz spletne strani: "Optiki in proizvajalci leč v zadnjem času zelo ponujajo Blue Block filter, ki naj bi ščitil pred “nevarno” svetlobo računalnikov in telefonov. Tehnično Blue Block filter odreže del vidne svetlobe, to je do 410 oz. 420 nm, ki naj bi škodovala očem. V resnici te trditve niso niti približno znanstveno dokazane in so zgolj marketinški trik za dodatno prodajo. Vse naše leče imajo UV-400 zaščito, ki skrbi, da do oči ne pridejo škodljivi UV-žarki. Računalniki in telefoni so slabi za oči zato, ker vanje gledamo ure in ure na isti razdalji, namesto da bi gledali malo na daljavo in malo na bližino. Prav tako pri dolgotrajnem gledanju računalnika ne mežikamo dovolj in se posledično oko izsuši, kar privede do pekočega in utrujenega občutka. S tem ko optiki in proizvajalci leč rečejo, da svetloba zaslonov škoduje očem, so si kar naenkrat povečali trg za več kot dvakrat, saj vsi delamo z računalniki in zato očitno vsi potrebujemo očala. Ko bodo neodvisni znanstveniki potrdili, da ta del svetlobe zares škodi očem, bomo v Della Spini ta filter začeli nuditi brezplačno". Sama imam migrene in sem zelo občutljiva na svetlobo, ampak me to, da očala nimajo blue light filtra sploh ne moti. Sem veliko za računalnikom/telefonom in ne vidim razlike med temi očali in med očali, ki sem jih imela pred nekaj leti (za katere sem drago plačala ta filter, saj "to itak moraš imeti, če si veliko za računalnikom"). Moje mnenje glede na lastne izkušnje - blue light filter ni potreben.

Še več o optiki Della Spina in preizkušanje novih modelov očal
Še več o optiki Della Spina in preizkušanje novih modelov očal
Sončna očala
Sončnih očal za razliko od navadnih, ne morete naročiti preko spleta, ampak se morate oglasiti pri njih v optiki v Ljubljani. Sama imam zelo dobro izkušnjo, na voljo je veliko okvirjev, s prodajalko pa sva skupaj našli okvir, ki pristaja mojemu obrazu. Moje izkušnje iz drugih optik so bolj slabe, vedno so mi želeli vsiliti drage okvirje in 454 različnih premazov (ki so seveda vsak posebej drago za doplačat). Sončna očala pri Della Spini stanejo od 139€ do 199€, odvisno od dioptrije in tipa leč. Ponujajo pa tudi otroška sončna očala.

Še več o optiki Della Spina in preizkušanje novih modelov očal
Še več o optiki Della Spina in preizkušanje novih modelov očal

Če nosite očala/leče v vsakem primeru priporočam, da preizkusite očala Della Spina, saj vas ta preizkus ne stane nič. Sama sem tu končno našla obliko okvirjev, ki mi ustreza, tako da leč sploh ne nosim več (razen mogoče na morju). Velikokrat tudi opazim, da dodajo kakšne nove okvirje, tako da je izbira zdaj res velika in se za vsakogar nekaj najde. Več fotografij z očali pa najdeš tudi na mojem Instagram profilu :)

*Objava ni sponzorirana, sem pa dobila očala brezplačno

0 comments